Kankaanpään A-koti

Kankaanpään A-koti on vuonna 1954 perustettu riippuvuussairauksien hoitoon erikoistunut kuntoutuslaitos. Toimimme valtakunnallisesti, tarjoten laadukasta ja vaikuttavaa yksilö-, pari- ja perhekuntoutusta. Toimintamme arvolähtökohtina ovat asiakkaan yksilöllisyyden arvostaminen, yhteisöllisyys ja voimavarakeskeisyys. Kankaanpään A-koti on asiakkaalle turvallinen ja muutosta edistävä kuntoutusyhteisö sekä joustava ja luotettava yhteistyökumppani.  

A-kodilla on käytössä ASTA-työskentelyn® toimintamalli, joka tarkoittaa kuntoutuksen asiakaslähtöistä suunnittelua, toteutusta ja arviointia. ASTA-työskentelyn® peruslähtökohtia ovat asiakkaan elämäntilanne sekä hänen oma motivaationsa muutokseen ja riippuvuudesta toipumiseen. Työskentelymalli korostaa asiakkaalta saadun palautteen merkitystä yksilöllisessä kuntoutuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tavoitteena on tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan, ja sitä kautta auttaa asiakasta etenemään muutosvaiheesta seuraavaan. 

A-koti julkisivu talvi

Asiakkaat asiakasryhmittäin 2023:

varsinaiset asiakkaat  185 73 %   
uudet intervalliasiakkaat  27 10 %   
lapset  32 13 %   
peliriippuvuusasiakkaat 4 2 %
kriisiasiakkaat  6 2 %   
yhteensä asiakkaita 254 100 %  

Koulutukset, joihin henkilökunta osallistui vuonna 2023:

    • Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumisopinnot 
    • Psykoterapiaopinnot 
    • Kognitiivinen lyhytterapia 
    • Akupunktiokoulutus 
    • Hoivaa ja leiki-koulutus 
    • yhteisöhoidon koulutus 
    • Perhe MIM-havainnointikoulutus 
    • KokoNaiset-ryhmänohjaajakoulutus 
    • Voimavarakeskeinen traumatyöskentelykoulutus

Kunnat/kaupungit

Vuonna 2023 VAK ry:n palveluita käyttäneet asiakkaat tulivat yhteensä 92 eri kunnasta tai kaupungista.

Hoidetut riippuvuudet

 

Varsinaisista asiakkaista v. 2023 (N=185)
Vertailu vuoteen 2022 (N=178):
Alkoholi 45 %, sekakäyttö 35 %, huumeet 19 %, lääkkeet 1 %

Päihdeaineet

 

Varsinaisista asiakkaista v. 2023 N=185 ja v. 2022 N=178.

Asiakkaiden ikäjakauma

 

 

Varsinaisista asiakkaista v. 2023 N=185 ja v. 2022 N=178.

Asiakkaiden hoitoajat

 

Varsinaisista asiakkaista v. 2023 N=185 ja v. 2022 N=178.

Kuntoutustoiminta

Kankaanpään A-kodissa kuntoutusta tarjotaan sekä yksilökuntoutuksena että perhekuntoutuksena. Yksilökuntoutusta toteutetaan kolmessa erillisessä pienyhteisössä. Tarjoamme kuntoutusta myös sakko- tai vankeusrangaistusta suorittaville vangeille. Kuntoutusmenetelmämme perustuvat Käypä hoito -suositusten mukaisiin menetelmiin, pitkälliseen kokemukseen ja tieteelliseen näyttöön sekä jatkuvaan toiminnan kehittämiseen.

A-kodin toimintafilosofian perustana on vahva yhteisöllinen toimijuus, jossa koko yhteisöä käytetään tietoisesti asiakkaan kuntoutusta eteenpäin vievänä tekijänä. Vertaistuen merkitys korostuu osana kuntoutumista.  

Jokaisella asiakkaalla on kuntoutuksen ajan nimetty omaohjaaja, jonka kanssa asiakas yhdessä laatii kuntoutussuunnitelman, joka ohjaa koko kuntoutuksen ajan työskentelyn painopistettä. Asiakas arvioi oman kuntoutuksensa sekä hyvinvointinsa edistymistä viikoittaisissa arviointiryhmissä.

Kuntoutuksen painopiste Kankaanpään A-kodissa on ryhmämuotoisessa työskentelyssä. Päivittäisissä ryhmissä asiakkaat käyvät läpi omia henkilökohtaisia tehtäviään, jotka laaditaan asiakkaan oman kuntoutussuunnitelman painopisteiden avulla. Samalla yhdistyvät asiakkaan henkilökohtaiset tavoitteet, sekä ryhmän tuki tavoitteiden saavuttamisessa.  

Kuntoutustoimintaan kuuluvat myös RE-työskentely (RE=retkahduksen ehkäisy), joka perustuu kognitiiviseen lähestymistapaan ja sisältää kahdeksan ryhmäkerran kokoontumisen. Asiakas saa itselleen työskentelyä varten työkirjan. Lisäksi viikoittain asiakkailla on mahdollisuus osallistua tunnetaitoryhmään sekä säännöllisesti pidettäviin miesten ja naisten ryhmiin.  

Vuonna 2023 jatkettiin sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää päihdeäitien palveluiden kehittämishanketta. Perhekuntoutuksen kehittämistyön keskiössä on ollut perhetyön mallintaminen sekä lastenhoidon linkittyminen osaksi koko perheen kuntoutusta. Perhekuntoutuksessa on keskitytty työn kehittämiseen erityisesti uuden MIM-vuorovaikutus koulutuksen oppien avulla. MIM on havainnointimenetelmä koko perheen vuorovaikutuksen arviointiin. Menetelmää on hyödynnetty asiakasperheiden kanssa hyvin kokemuksin.  

Kuntoutustoiminnan kehittämisessä huomioitavaa on ollut hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen vuoden 2023 alussa. Asiakkaiden kuntoutuksen kannalta on erityisen tärkeää se, että sekä ennen kuntoutusta että kuntoutuksen jälkeisen jatkohoidon osalta yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa on saumatonta ja selkeää.  Loppuvuoden aikana aloitimme asiakastietolain mukaisesti työn sosiaalihuollon Kanta-palvelujen käyttöönottoa varten. Työ on jo pitkällä.  

Vuosi 2023 oli Kankaanpään A-kodin 70. toimintavuosi. Kuvaavaa vuodelle 2023 oli asiakaskysynnän selkeä piristyminen aikaisempiin lähivuosiin verrattuna. Asiakaskysyntä pysyi melko stabiilina koko vuoden ajan. Kesällä perhekuntoutuksen käyttöaste oli varsin korkea. Näyttääkin siltä, että jo edellisen vuoden tapaan kesä on perhekuntoutuksen osalta vilkkain ajanjakso. Yksilökuntoutuksen puolella puolestaan syksy oli kysynnän osalta vilkkainta aikaa. Toiminnallisena muutoksena keväällä toteutettiin Joukasen yhteisön jatkokuntoutusmuotoisen toiminnan lakkauttaminen painopisteen siirryttyä jo pidemmän aikaa lyhyempiin peruskuntoutusjaksoihin. Nykyään Joukasen pienyhteisö onkin yksi peruskuntoutusyhteisöistämme. Mainittavaa kuitenkin on ollut myös pitkien kuntoutusjaksojen lisääntynyt kysyntä vuoden 2023 aikana.  

Hoitovuorokausikertymä vuonna 2023 oli selkeästi suurempi edellisvuoteen verrattuna. Hoitovuorokausia kertyi yhteensä 12 604 (vuonna 2022: 11 131). VAK ry:n kuntoutuspalveluja käytti merkittävä osa vuoden 2023 alussa toimintansa aloittaneista hyvinvointialueista. Tämä kuvaakin hyvin toimintamme valtakunnallista kattavuutta. Asiakasryhmittäin tarkasteltuna vuonna 2023 ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Uusien intervalliasiakkaiden sekä peliriippuvaisten asiakkaiden määrä on hieman laskenut, mutta muiden ryhmien osalta määrä on pysynyt samana tai hieman jopa noussut. Kriisiasiakkaiden määrä on edelleen melko vähäinen, mutta tilastojen ja käytännön kokemuksen mukaan, kriisijaksoille on enenevässä määrin tarvetta. Tämä selittyy muun muassa lyhentyneiden kuntoutusjaksojen vaikuttavuuden muutoksilla.  

A-kodin asiakasrakenteesta vankien osuus on pysynyt edellisvuoteen verrattuna melko samalla tasolla. Vankien osuus asiakaskunnasta oli 13 % vuonna 2023. Edelleen myös näyttää siltä, että kuntoutukseen hakeutuvista asiakkaista vain harvalla on enää vain päihteiden käyttöön liittyviä hoidollisia tarpeita. Yleisimmin asiakkaan kohdalla avun tarve liittyy myös psyykkisten sairauksien hoitoon, sosiaalisiin suhteisiin tai taloudellisten ongelmien korjaamiseen.  

A-kodin kuntoutusasiakkaita rannalla

Hoitojaksot

Kuntoutusjaksojen lyheneminen on muutossuuntaus, joka on ollut todennettavissa jo useamman vuoden ajan. Huomattavaa kuitenkin on, että vuonna 2023 A-kodin keskimääräinen kuntoutusjakson pituus oli 50 vuorokautta, joka on viisi vuorokautta enemmän, kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi yli 60 vuorokautta kestäneiden jaksojen määrä on selvästi lisääntynyt, mikä on merkki siitä, että myös pidemmille jaksoille on edelleen tarvetta.   

A-kodin kuntoutujien päihdeprofiilissa jatkui edellisvuoden kaltainen trendi alkoholiongelmaisten osuuden jatkaessa nousua 46 %:iin. Huumeidenkäyttäjien osuus kuntoutujista oli 24 % ja sekakäyttäjien osuus 27 %.  Peliriippuvaisten osuus on pysynyt viime vuodet samalla, alhaisella tasolla. Suoraviivaista kasvua alkoholiongelmien kasvulle ei voi vetää, mutta A-kodin kuntoutujien profiilissa selvä kasvu näkyy.   

Asiakkaiden keski-ikä vuonna 2023 oli 36 vuotta, ja naisten osuus asiakkaista oli 28 %, joka on hieman enemmän edellisvuoteen verrattuna. Perheitä kuntoutuksessa oli yhteensä 23 ja vankeja 34.  

Henkilöstö

Kankaanpään A-kodin henkilökunnan kokonaismäärä vuonna 2023 oli 34 työntekijää. Kaikilla asiakastyöntekijöillä on sosiaali- tai terveysalan koulutus, sekä kattavasti myös useita täydennyskoulutuksia.  

A-kodin henkilökunta vuonna 2023:   

  • Johtaja Heidi Viljanen, sosiaalityöntekijä (YTM) 
  • Lääkäri (osa-aikainen)  
  • 1 Palveluvastaava, sosiaalityöntekijä (VTM) 
  • 2 Palveluvastaavaa (sairaanhoitajia) 
  • 2 Perhetyöntekijää (sairaanhoitajia) 
  • 7 Ohjaajaa (sosionomi AMK) 
  • 7 Ohjaajaa (lähihoitaja) 
  • 2 Toiminnallisen kuntoutuksen ohjaajaa 
  • 5 Sairaanhoitajaa 
  • 3 Keittäjää 
  • 2 Toimistosihteeriä 
  • 1 Siivouspalvelupäällikkö 

Toimintasuunnitelman mukaisesti työntekijöiden kouluttautumiseen panostettiin ja osaamista pyrittiin edelleen kehittämään. Työntekijämme ovatkin aktiivisia kehittämään osaamistaan laaja-alaisesti.   A-kodin perustehtävänä on tuottaa laadukasta päihdekuntoutusta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää jatkuvaa toiminnan ja osaamisen kehittämistä. Kehittämistyössä käytämme hyväksi myös asiakkailta saamaamme kuntoutustoiminnan palautetta.  

VAK ry on työnantajana työntekijälähtöinen organisaatio. Tällä tarkoitamme ennen kaikkea sitä, että kohtelemme henkilöstöä yhdenvertaisesti, reilusti ja työntekijöiden tarpeita huomioiden. Työhyvinvointia pyrimme ylläpitämään kattavasti ja monipuolisesti. Kaikki asiakastyön työryhmät ovat käyneet kuukausittain ryhmätyönohjauksessa. Tarpeen mukaan järjestämme myös mahdollisuuden osallistua yksilötyönohjaukseen. Työntekijöiden työhyvinvointia tuettiin Epassi-eduilla ja järjestämällä yhteisöittäin työhyvinvointia tukevaa toimintaa. Uusimpana työsuhde-etuna käytössä on työsuhdepolkupyörän verovapaa hankintamahdollisuus.

VAK ry tarjoaa henkilöstölleen kattavat työterveyshuollon palvelut Pihlajalinna Oy:n tuottamana. Työterveyshuollon kanssa jatkettiin vuonna 2023 yhteistyötä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi.  

Kehityskeskustelut toteutettiin suunnitellusti kerran vuoden aikana. Työntekijöiden työhyvinvointia ylläpidetään myös sillä, että työvuorosuunnittelussa huomioidaan työntekijöiden toiveita, mahdollistetaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen parhaalla mahdollisella tavalla sekä varmistetaan riittävä työntekijäresurssi.  

A-koti on suosittu harjoittelupaikka. Vuoden aikana tarjosimme useille alan opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa opintoihin liittyvän harjoittelujakson A-kodilla. Lisäksi A-koti toimii yhteistyössä rikosseuraamuslaitoksen kanssa yhdyskuntapalveluksen suorittamispaikkana.  

A-koti tukipalveluiden henkilökuntaa

Toimitilat

Kankaanpään A-kodin toimitiloihin ei vuoden 2023 aikana tehty laajoja korjauksia tai remontteja. Asiakas- ja toimitilojen viihtyvyyteen panostetaan kuitenkin jatkuvasti ja erilaisia huonekalu – ja laitehankintoja sekä pieniä kunnossapitotoimia tehtiin vuoden aikana runsaasti. Turvallisuuteen panostettiin ja päätettiin hankkia uusi paloilmaisinlaite, jonka asennus siirtyi vuoden 2024 puolelle. Kankaanpään A-kodin toimitilojen peruskunnossapidosta huolehtii toiminnallisen kuntoutuksen ammattitaitoiset työntekijät.  

Keskeiset tapahtumat

Toukokuussa A-kodilla järjestettiin yhteistyöpäivä, johon osallistui alan ammattilaisia ja opiskelijoita. Perinteisiä Elopäiviä puolestaan vietettiin jälleen elokuussa. Elopäivien tarkoituksena on koota yhteen uudet ja vanhat kuntoutujat sekä henkilökunnan jäsenet.

Elokuussa A-kodin johtajaksi palasi Heidi Viljanen neljä vuotta kestäneen kansanedustajakauden jälkeen.

VAK ry osallistui keväällä ja syksyllä Tampereella ja Oulussa järjestettäville sosiaalialan asiantuntijapäiville, Turussa järjestettäville valtakunnallisille lastensuojelupäiville, Helsingissä järjestetyille Päihdepäiville sekä Päihdekuntoutuspäiville sekä Päihdelääketieteenpäiville Helsingissä.

Satakunnan hyvinvointialueen kanssa jatkettiin yhteistyötä A-kodilla toteutettavien lasten valvottujen ja tuettujen tapaamisten muodossa, joiden kysyntä on ollut pienessä kasvussa.  

A-kodin Elopäivät

Työsuojelutoiminta

Työsuojelutoimikunta kokoontui vuoden 2023 aikana säännöllisesti. Omavalvontasuunnitelma päivitettiin, sekä laadittiin varautumissuunnitelma äkillisiin toiminnan muutostilanteisiin.

Yhteistyötahot:

  • Rikosseuraamuslaitos
  • A-kiltojen liitto
  • AA- ja NA-toiminta
  • Kris Satakunta
  • Tampereen yliopisto
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Winnova Oy
  • Sataedu
  • Savonia ammattikorkeakoulu
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Vaasan ammattikorkeakoulu